Jag köpte en mandolin…

Jo! Ni läste rätt! Jag köpte en mandolin!

Inte en sån där man gör musik med, utan en som man använder i köket för att enkelt och snabbt skiva grönsaker och frukt i tunna fina skivor.

Har känt till att det finns en sån mackapär, men har aldrig någonsin själv haft någon. Vad är det för vits med det? Det finns knivar, osthyvlar, rivjärn där man kan skiva på en av sidorna. Det finns hushållsmaskiner som har verktyg man kan riva saker, och även skiva. Så varför en mandolin?

Tja, säg det. Man lever säkert alldeles utmärkt utan en. Det har jag ju gjort i en helsikes massa år, men nu… köpte jag en…?

Jo, jag har tänkt på det mer och mer, och eftersom yngsta dottern och hennes man har en hel mängd roliga verktyg i sitt kök, så har väl efterhand tanken bitit sig lite djupare. Och i hennes kök föresten, har hon en ”spirulizer” (om det nu stavas så) där hon snurrade igenom morötter till långa, smala spagettiliknande trådar. Och lillkillen ville ha ”pinnen” som var kvar i mitten. Det godaste och saftigaste på hela moroten, faktiskt.

Visst blir man påverkad! Av både det ena och det andra. Sen kan det kanske låta märkligt när jag säger att den där kräksjukan jag hade för ett par veckor sedan visade sig vara en gåva, en välsignelse. Inte för att det var så kul just då, (understatement), utan för vad det förde med sig.

Jag fick tillräckligt med inspiration för att göra nåt åt det faktum att jag hade börjat bli slöare och slappare vad gäller den mat jag äter. För att inte tala om att portionerna sakta men säkert, lite i taget, hade blivit större. Det hade dessutom börjat bli mer bröd, och mindre av färska grönsaker. Och visst kan man skylla ifrån sig på vintern här, äta kalla sallader när det är kallt både ute och inomhus… njaeee… det är inte särkilt lockande.

Men nu är det inte vinter längre, våren är på god väg och vi har ställt om klockan till sommartid. Och jag gör en reboot!

Så då råkade det bli så att jag köpte en mandolin, och tänker köpa en spirulizer. För, om inte annat, så blir grönsakerna roligare att äta då! Det blir enklare! Men man får för den skull inte glömma bort mixern. Bara det att mixa grönkål, broccoli, selleri, morötter, olika sorters salladsblad och så vidare, gör att det blir mycket lättare att äta mera av det. Och man behöver inte koka eller steka eller laga till på nåt sätt! Man lägger det i smoothies, i röror, i grytor, soppor… alldeles innan man ska äta! Då blir det varmt, men alla näringsämnen finns kvar, inget som förstörs av upphettning. 

För det vet ni väl? Att upphettning förstör vitaminer! Kan ni vara säkra på att alla mineraler är intakta? (Nix) Och ni vet väl att hårt stekt mat har utvecklat gifter som inte alls är bra för kroppen! Det finns tjusiga namn för det som jag får ta reda på till senare. 

Så jag köpte alltså en mandolin, och det första jag testade den på var en zucchini. Inte för att jag visst vad jag skulle hitta på med den, jag ville bara testa hur det blev. Och det blev en söt lite hög av tunna skivor, dekorativ som om en master-chef hade lagt upp den på ett fat. Bara att se på den gjorde att man fick lust att äta upp den. 

Så jag åt upp högen. Smakar ju egentligen inget märkvärdigt, zucchini är i sig ganska menlöst. Men ändå var det gott! Mycket gott, till och med.

Och jag var nöjd med mitt köp.

… Fortsättning följer…